Internet Archive

In 1995 gebruikten zo’n 16 miljoen mensen het internet. Inmiddels is het aantal dat op het wereldwijde web surft, uitgegroeid tot bijna 3 miljard: zo’n 41% van de totale wereldbevolking. Iedere seconde groeit de data dat zich op het net begeeft met exorbitante hoeveelheden. Zo worden er per minuut 571 nieuwe websites gecreëerd, 48 uur aan YouTube-videos geüpload en 204.166.667 e-mails verzonden. Maar ondanks deze alles verslindende datahonger van het web, is zij ongeveer even zwaar als een aardbei.

Het internet groeit niet alleen, zij is ook ontzettend veranderlijk. Fonkelnieuwe websites, apps en bestandstypes behoren binnen no-time tot een ver en grijs verleden. Doodzonde, dacht internetondernemer en gepassioneerd bibliothecaris Brewster Kahle. Want mocht het internet ooit door een ramp of politieke situatie ontoegankelijk worden, dan zijn we niet alleen verstoken van alle hilarische kattenfilmpjes, maar ook van de prachtigste pennenvruchten die ooit aan de menselijke geest zijn ontsproten.

ʻʻIf the library of Alexandria had made a copy, and had put it in either India or China, we would have the other works of Aristotle or Euripedes. It would be great! But they didn’t.ʼʼ    

Kahle begon daarom in 1996 het Internet Archive, een monsterproject dat met een beetje wilskracht alle kennis van de wereld kan bevatten: als we de organisatie mogen geloven. Om de twee maanden wordt er van iedere webpagina op het internet een kopie gemaakt, opgeslagen en toegankelijk gemaakt via de Wayback Machine. Maar Kahles droom om alle informatie te ontsluiten beperkt zich niet tot dat wat er op het web is verschenen: inmiddels zijn hij en zijn team begonnen om ook iedere film, tv-uitzending en boek dat ooit is uitgezonden of gepubliceerd te digitaliseren.

In deze korte documentaire van Jonathan Minard, die hij voor Aeon maakte, krijg je niet alleen een beeld van dit bijzondere project, maar tevens van de markante initiatiefnemer.

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s