Desert Runners

Afzien in het zand

(Jennifer Steinman, 2013, 95 min.)

documentaire Desert Runners

Ieder jaar vinden zogenaamde desert runs plaatst: hardloopwedstijden waarbij de deelnemers in 5 dagen maar liefst 250 kilometer moeten afleggen. En dat in de woestijn, waar de temperatuur kan oplopen tot wel 50°C. Om deze tour de force te voltooien, dien je dan ook uit zeer bijzonder hout gesneden te zijn. Er zijn zelfs mensen die zich aan een Grand Slam wagen, waarbij in één jaar vier woestijnen worden vereerd met een bezoek. In Desert Runners volgen wij op de voet vier deelnemers in hun strijd tegen de elementen en zichzelf. De film geeft niet alleen een goede indruk van de wedstrijd en de prachtige omgeving, maar tevens van het menstype dat zich aan deze epische onderneming waagt.

Bikkels
Het is nacht. Hardloper Ricky uit de VS staat voorovergebogen en leunt met zijn handen op zijn knieën. Even later spuwt hij zijn hele maaginhoud over een zanderig landweggetje. Na uren te hebben gelopen lijkt zijn lichaam er de brui aan te hebben geven. ‘Het is maar goed dat jullie er zijn’ zegt hij tegen de filmploeg: ‘Want ik weet niet of ik het red.’ Zijn zorg is terecht, want eerder zagen we in de erbarmelijke Gobi-woestijn een totaal uitgeputte deelnemer het leven laten. Ijzervreter Ricky lijkt zich echter geen voorstelling te kunnen maken van het concept ‘stoppen’. Na een kleine pauze en een slok water zet hij het ene been alweer voor het andere richting de finish en verdwijnt langzaam in de koude duisternis van de woestijn. Wat bezielt deze mensen toch?

MotivatieDesert Runners Ricky
Een antwoord op deze vraag wordt duidelijk door de uitstapjes in de film naar de persoonlijke achtergronden van de vier deelnemers. Geen van hen is professioneel hardloper en allen zijn van bescheiden komaf. 
Zo was Ricky ooit een talentvolle honkballer die na een armblessure zijn energie en competitiedrang ergens anders in kwijt wilde. De 56-jarige Dave uit Ierland is in het dagelijks leven marketing director en raakte via internet begeiseterd door het evenement. ‘Ik heb geen diëtist of een bepaald trainingsregime. Ik ben een normaal iemand, net als de meeste anderen’, legt hij uit terwijl we hem door een park zien rennen met zijn hondje Murphy. De Australische studente Samantha wilde zich ontdoen van haar veilige wereldje en besloot na een enerverende trip door de VS meer grensverleggende avonturen op te zoeken. Dat geldt ook voor de 40-jarige oud-militair Tremaine: ‘Ik wil me niet conformeren. Ik wil mij op het uiterste randje begeven.’

Innerlijke strijd
De dame en heren trotseren de Atacama woestijn in Chili, waar het al 400 jaar niet heeft geregend, de Gobi woestijn in China, waar de temperatuur razendsnel kan veranderen, om daarna de benen te nemen in de zinderende Egyptische Sahara. De Grand Slam eindigt in de vrieskou op Antarctica, wat de laatste winterspelen in Sochi een gezellig theekransje doet lijken. Beelden van doorgeprikte blaren, met eelt bedekte voeten en renners die op hun tandvlees de finish halen, passeren in deze documentaire menigmaal de revue. Naast de strijd met de elementen, betekent de wedstrijd voor het viertal ook een innerlijke strijd met hun persoonlijke demonen. Dit laatste vormt het emotionele hart van de film en wordt door Steinman fraai in beeld gebracht, zonder in een gecharcheerd sentimentlalisme te verzanden. De filmmaakster blijft in dit opzicht met beide benen op de grond staan en weet een goede balans te vinden tussen de achtergronden van de deelnemers en de manier waarop zij tijdens het evenement de strijd aan gaan. Door de montage, muziek, verhalen en bijzondere mensen is de film – los van de ellendige voorvallen in de woestijn – zowel vermakelijk en aanstekelijk. De kans is dan ook groot dat je na het kijken je oude sportschoenen weer eens uit de kast wil halen en het op een lopen wilt zetten.

 

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s