Notes on Blindness

(Peter Middleton en James Spinney, 2014, 12 min.)

16BLINDNESS1-custom1

Schrijver en theoloog John Hull leed vanaf zijn 13e aan staar. Na een aantal operaties zou hij op 45-jarige leeftijd nagenoeg blind zijn. Toen hij nog maar pas getrouwd was met zijn vrouw Marilyn en zijn zoontje Thomas net was geboren, verdwenen de laatste restjes licht voorgoed uit zijn ogen. Drie jaar lang zou Hull een audiodagboek bijhouden waarin hij zijn ervaringen zou vastleggen. De opnames zouden de basis vormen voor zijn boek “Touching the Rock” die in 1992 verscheen.

Filmmakers Peter Middleton en James Spinney waren gefascineerd door de diepgang die Hull in zijn observaties ten toon spreidde en besloten om de originele audio-opnames te gebruiken voor deze korte documentaire. Daarnaast gebruikten ze oud interviewmateriaal met zijn vrouw en zetten ze acteurs in om familiefoto’s en -opnames op dramatische wijze te verbeelden.

Notes on Blindness verkent zo op creatieve wijze de grens tussen realiteit en performance en onderzoekt het de relatie tussen identiteit en geheugen, het acceptatieproces en de manier waarop blindheid tot nieuwe zintuiglijke ervaringen kan leiden.

Bekijk hier de gehele film:

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s