De bittere smaak van de roes

The Crash Reel

(Lucy Walker, 2013, 106 min.)

The Crash Reel - Banner

De twee jonge en grootse snowboardtalenten Shaun White en Kevin Pearce waren jarenlang aan elkaar gewaagd. Ze legden elkaar het vuur aan de schenen door steeds gevaarlijkere stunts te doen om het kampioenschap binnen te slepen. In de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2010 maakte Pearce echter een nare val, die hij maar ternauwernood overleefde. In deze documentaire volgen we hem en zijn familie tijdens de moeizame revalidatie en het leren leven met zijn beperkingen. Door het unieke familiemateriaal dat over een periode van 15 jaar is geschoten, geeft The Crash Reel een uniek kijkje in Pearces persoonlijke verhaal en de tragiek die met extreme sporten gepaard kan gaan.         

Ongeval
52 dagen voordat hij aan de Spelen in Vancouver zou deelnemen, komt de jonge Kevin Pearce tijdens een training in de half-pipe lelijk ten val. In slow motion zien wij hoe hij een salto voorover maakt en vol op zijn gezicht landt. Beneden blijft hij doodstil liggen. De hersenscans voorspelden niet veel goeds. ‘Bereid je voor op de mogelijkheid dat je niet dezelfde Kevin terugkrijgt,’ vertelden de artsen aan de geschrokken familie. Ook de snowboardwereld was geschokt en leefde mee met hun geliefde idool. Hoewel Kevin met kleine stappen er weer bovenop zou komen, zien we in de film ook legio voorbeelden van sporters die minder geluk hadden. Ook de onaantastbaar geachte Shaun White komt met de schrik vrij na een mislukte ‘double McTwist 1260′. Waarom nemen ze al deze risico’s als ze weten wat de gevaren kunnen zijn? ‘Ik doe het omdat ik voldoening er uit haal en mij beter voel wanneer ik iets gepresteerd heb wat niemand anders kan,’ vertelt White voor de camera. Ook Kevin is vastbesloten om ooit weer zijn board onder zijn voeten te kunnen binden: hersenbeschadiging of niet.

the-crash-reel_2

Naar de top
Kevins bloed kruipt waar waar het niet gaan kan, maar zijn familie vreest voor het ergste. ‘Is het eerlijk naar je moeder en de rest van je familie dat wij de rest van je leven voor je moeten zorgen,’ vraag zijn vader. Ook de medici raden het najagen van zijn droom ten zeerste af, want een ongelukje zou al fatale gevolgen kunnen hebben. Zijn slechte zicht en zijn aanhoudende trillingen in zijn lichaam zijn geen goed voorteken en de verhalen en beelden van zijn vrienden en andere profs liegen er ook niet om. Dat shit happens is één ding, maar geluk hebben speelt ook een rol. ‘Als je ooit dat niveau bereikt is de druk heel hoog. Je word erin meegezogen. De verwachtingen zijn hoog en je hebt met sponsoren te maken. Iedereen verwacht van je dat je steeds beter zult presteren,’ vertelt Kevins vader vlak voor een familiediner waar iedereen hun zorgen uit. Het meest bezorgd is Kevins broer David, die het syndroom van down heeft en weet hoe moeilijk het is om met beperkingen te moeten leven. Maar wie nooit op topniveau heeft geboard zal de drang en het gevoel waarschijnlijk nooit begrijpen. Even later zien we Kevin dan ook vrolijk over de witte heuvels glijden. 

Nederig
De uitgebreide documentatie van zowel Kevins jonge professionele leven en zijn revalidatie achter de schermen, zijn een prachtige bron waar Walker op een vakkundige wijze uit weet te putten. Doordat ze eveneens de familie voor een lange tijd heeft gevolgd en zich in de tussentijd enkele akelige ongevallen hebben voorgedaan, wordt het duidelijk dat de drang om binnen de sport grenzen te overschrijven een netelige kwestie blijft. The Crash Reel is echter geenszins een aanklacht tegen extreme sporten in het algemeen, het maakt eerder de menselijke dimensie achter een ‘glamoureus’ ongeval op een emotioneel geëngageerde wijze voelbaar. Zoals Walker in een interview aan The Guardian op haar film bespiegelt: ‘Het toont de hele levensreis die een fabel wordt voor het opgroeien, volwassen worden en je beperkingen in het leven accepteren. Het is misschien minder leuk dan de kick van het snowboarden, maar wel de manier waarop je zou moeten leven’.  Doordat het verhaal over zowel snowboarden als familiebanden gaat en eerder nederig stemt dan de sensatie opzoekt, is dee documentaire niet alleen voor de snowboard-fans aan te raden.

The Crash Reel is volgende week te zien tijdens het IDFA

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s