Inzicht in innovatie

Making Progress

(31Volts, 2013, 55 min.)

Making Progress - Impressie

De toenemende schaarste van fossiele brandstoffen, de opwarming van de aarde en de explosieve groei van onze wereldbevolking: het zijn slechts een paar voorbeelden van complexe uitdagingen die momenteel op ons maatschappelijke bordje liggen. De oplossing voor dergelijke problemen bestaat voor een aanzienlijk deel uit de manier waarop wij vernieuwend bezig zijn en negatieve patronen weten te doorbreken. Innovatief zijn betekent dan ook vaardig zijn in het toe-eigenen van kennis en in staat zijn om nieuwe verbindingen te maken. In de korte documentaire Making Progress worden zeven innovators geïnterviewd om een beeld te schetsen van wat volgens hen échte vooruitgang kan realiseren.

Achtergrond
Het Utrechtse service design-bureau 31Volts, buigt zich dagelijks over vraagstukken die met verandering te maken hebben. Daarbij gaat het niet zozeer om alle wereldproblemen met één geniaal idee voorgoed op te lossen, maar te onderzoeken hoe je klein en dicht bij huis kunt beginnen om een onbekende koers te varen.Op persoonlijk niveau betekent dat niet filosoferen vanuit je leunstoel in je ivoren toren, maar met je voeten in de modder gaan staan en de confrontatie met onzekerheid aan te gaan. Omdat er talloze boeken over innovatie zijn geschreven maar de meer persoonlijke verhalen niet gehoord worden, besloot het bedrijf de camera ter hand te nemen en gewoonweg succesvolle innovators naar hun visie en werkwijze te vragen. De makers, die in de film af en toe in beeld verschijnen om de vertellingen samen te vatten, willen ons grip geven op de manier waarop deze mensen dagelijks het verschil maken. Dit leidt tot frisse denkbeelden, een saamhorigheidsgevoel en hernieuwde energie om gezamenlijk de schouders eronder te zetten. 

KopstukkenMaking Progress - impressie microscoop Kops
De groep innovators die de revue passeert, bestaat uit Wilco van Rooijen, Siert Wijnia, Raimo van de Klein, Kars Alfrink, Mark Schrooten, Wouter de Heij en Geert Kops. Hoewel alle heren zeer bedreven zijn op een bepaald terrein, zijn ze moeilijk onder een klassiek beroep te scharen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is een gedeelde nieuwsgierigheid, werklust en hands-on-mentaliteit. Interessant om te zien is zij naar eigen zeggen moeten omgaan met een cultureel bepaald beeld van hoe de wereld in elkaar zit, wat in hun ogen funest is voor innovatie. ‘Voor je het weet laat je jezelf allerlei dingen aanpraten en dan weet je niet waar je eigen kracht ligt. Dan wordt het nooit een succes,’ vertelt beroepsavonturier Van Rooien bevlogen. De manier om de gebaande paden te verlaten en nieuw terrein te verkennen hangt vooral samen met dicht bij jezelf blijven, samenwerken, zowel mentaal als fysiek rust en ruimte creëren en – misschien wel het belangrijkst – de onzekerheid durven te omarmen. Zoals Layar-oprichter Van der Klein het kort samenvat: ‘Heb de moed om in het onbekende te stappen. Klaar!’ Dit soort uitspraken kan je als kijker aan het denken zetten over je eigen plek in de samenleving, je werkwijze, motivatie en relatie tot andere professionals.

Kompas
Making Progress werkt door zijn heldere invalshoek en bundeling van kernachtige quotes aanstekelijk en inspirerend. Doordat er korte metten wordt gemaakt met de oude maar hardnekkige illusie dat innovatie de vrucht is van solipsistische genialiteit en hier een concrete praktijk van doelen en attitudes tegenover plaatst, wordt de kijker ook meer empowered in zijn dagelijks leven. De gethematiseerde interviewfragmenten lijken zo bezien op wat filmmaker Jason Silva ‘shots of philosophical espresso’ noemt; zij het met een meer praktische insteek en met minder cafeïne. Ietwat jammer is het gebrek aan concrete voorbeelden uit het werk van de geïnterviewden, want op een prototype van een ‘skateboard-Maxi-Cosi’ na – dat overigens zeer tot de verbeelding spreekt – moeten we het helaas vrijwel alleen met de meer beschouwende uitleg van deze innoverende heren doen. Daardoor voert de kompasfunctie van het zevental de boventoon, maar dat neemt niet weg dat ondernemers en creatievelingen zich film meer bekrachtigd kunnen voelen om hun ideeën te verwezenlijken. Het is dan ook bewonderenswaardig dat 31Volts ervoor gekozen heeft om de film actief in het land en later via internet te verspreiden en de vertoning niet tot het eigen bedrijf te beperken. Daarmee dragen ze alvast hun steentje bij aan Wijnia’s oproep in de film: ‘Help mensen zoeken naar waarvan ze het liefst zouden willen dromen.’

Making Progress wordt nog een aantal keer gescreend door het hele land. Kijk op de officiële website voor actuele informatie.

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s