Het bankroet van een wereldbeeld

Preview: All Watched Over By Machines Of Loving Grace
(Adam Curtis, 2011, 60 min.)

Maandag 23 mei, 22:00 BBC 2

Na verbluffende documentaires als The Century of the Self, The Power of Nightmares en It Felt like A Kiss is residentieel documentairemaker bij de BBC Adam Curtis terug met een documentaireserie. All Watched Over by Machines Of Loving Grace is evenals zijn vorige werk een uiteenzetting van de onvoorziene gevolgen van een bepaald idee. Ditmaal gaat hij in op de manier waarop computers ons niet hebben bevrijd maar ons wereldbeeld juist hebben verwrongen en versimpeld. 

Objectivisme
Volgens Curtis is met name het gedachtegoed van de Russisch-Amerikaanse filosofe Ayn Rand van belang geweest voor de manier waarop wij de hedendaagse wereld hebben ingericht. Rand hield in de jaren zestig een pleidooi voor het zogenaamde objectivisme, waarbij het individu centraal staat en ervan uit wordt gegaan dat de mens alleen zijn/haar eigenbelang moet dienen. Volgens Curtis kan de hippie-beweging beschouwd worden als een uitvloeisel hiervan, evenals het economische beleid van Alan Greenspan. Hiernaast gaat Curtis in op het idee van zelfregulerende systemen. In dezelfde periode ontstond het idee dat de natuur een systeem is dat zichzelf in balans houdt en een specifieke orde heeft. De combinatie van het denken in zelfregulerende systemen en het bepleite individualisme van Rand heeft volgens Curtis geleid tot de situatie waarin wij vandaag de dag leven. Wij geloven bijvoorbeeld dat een maatschappij, net als een computer, een onderliggende orde heeft.

Tol 
Onze ideeën over individuele vrijheid en rationaliteit zijn hierbij ook van groot belang volgens Curtis. Het internet lijkt bijvoorbeeld een utopie waar iedereen zijn zegje kan doen, democratieën wereldwijd beschikken niet meer over traditionele leidersfiguren en wordt de wereldeconomie gerund door computers. Dit heeft echter een hoge prijs volgens de filmmaker: zonder het te realiseren hebben wij allemaal onze dromen van vooruitgang en verandering opgegeven en zijn wij verworden tot managers die slechts trachten het systeem in evenwicht te houden. Het onderliggende doel van All Watched Over By Machines Of Loving Grace is dan ook om mensen bewust te maken van wat er gebeurd is. Hopelijk kunnen wij het optimisme herwinnen en via de politieke wegen de wereld weer veranderen.

In The Guardian is onlangs een interview met de filmmaker verschenen.


Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het bankroet van een wereldbeeld

  1. Bart Schouten zegt:

    Heb gekeken vanavond. Mooie documentaire :). Belangrijkste conclusie was dat de computers de macht niet hebben verspreid over de mensen maar slechts in handen hebben gebracht van een andere elite, de financiële elite.

    Prachtig dat China heeft gedaan bij Amerika wat Amerika had gedaan met Azië :S. Nog nooit zo naar gekeken. Is ook super complex, die economische dynamiek. Begrijp er eigenlijk niets van. En het IMF die als redder in nood de agenda van de economische elite verder helpt maar de landen zelf in een puinhoop achter laat.

    Long live free trade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s