Hoogbejaard vijftal gaat voor goud

Autumn Gold

(Jan Tenhaven, 2010, 94 min.)

Ondanks hun hoge leeftijd willen de vijf atleten in deze documentaire nog een keer de gouden medaille winnen tijdens een internationale atletiekwedstrijd in Finland. In deze zeer fraai gemaakte en ultieme feelgood-documentaire volgen wij hen op hun hobbelige weg naar het moment suprême. Autumn Gold is van het begin tot en met de aftiteling een uiterst vermakelijke film over levenslust, vastberadenheid en het bewijs dat leeftijd slechts een getal is. Na het zien van de film is de kans erg groot dat je de bioscoopzaal verlaat met een glimlach van oor tot oor.

Prijzenregen

Tijdens de laatste IDFA-editie stond Autumn Gold dagenlang bovenaan de lijst van de publieksfavorieten, om op de valreep te worden ingehaald door Waste Land (Lucy Walker). Waarschijnlijk zou regisseur Jan Tenhaven geheel in de stijl van zijn film tegen zichzelf gezegd hebben dat meedoen belangrijker is dan winnen. Gelukkig sleepte de film wel onder andere de IDFA doc U-award, de juryprijs van het Ghuanzhou festival en de publieksprijs tijdens het Berlin & Beyond festival in de wacht. De film is technisch hoogstaand, maar het zijn vooral de vijf atleten die ervoor zorgen dat de film zo hoog scoort. De documentaire werkt behoorlijk op de lachspieren, maar weet bij vlagen ook te ontroeren doordat de atleten niet alleen een gevecht leveren tegen de concurrentie maar ook tegen de klok.

Opmerkelijk vijftal

Het succes van de film is voor het leeuwendeel te danken aan de wonderbaarlijke en excentrieke  personen in de film. De atleten beoefenen allemaal een andere discipline, maar hebben één ding met elkaar gemeen: achter de geraniums zitten is niets voor hen en zijn ze vastberaden het goud te halen, wat er ook gebeurt. De Oostenrijkse discuswerper en naaktschilder Alfred (100) heeft een half jaar geleden een kunstknie gekregen en het is nog maar de vraag of hij het evenement zal halen. Volgens hem is het zijn innerlijke drang om te overleven wat hem staande houdt.  “Ik voel mij helemaal geen honderd. Uiteraard wordt mijn lichaam wel ouder, maar zolang alles het nog doet is het voor mijn geen probleem”, aldus Alfred. Voor de andere atleten geldt hetzelfde. De 82-jarige Tsjechische hoogspringer Jiří wil op de spelen nog eenmaal hoger dan een meter springen. Van zijn vrouw hoeft hij niet zo nodig meer de held uit te hangen, maar wanneer hij zou stoppen zou hij maar verveeld en onuitstaanbaar op de bank hangen. Ook voor De Duitse kogelstoter Ilse (85), de Zweedse 100 meter sprinter Herbert (93) en de Italiaanse Gabri (leeftijd zegt zij liever niet) vormt hun leeftijd geen enkel obstakel in hun wens om nog een keer op het erepodium te kunnen staan.

Sterk staaltje filmmaken

Naast deze vijf sterke persoonlijkheden, die je constant een glimlach op je gezicht weten te toveren, zit de film qua opbouw en cinematografie zeer vakkundig in elkaar. Hoewel de levens van de atleten ook een aantal sombere momenten kent van eenzaamheid en de ongemakken van het oude lichaam, is de lach nooit ver weg. Wanneer Alfred bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt voor een nieuwe knie en gecontroleerd wordt door een verpleegster zien wij hem zichtbaar lijden. Even later wordt hij alweer in zijn bed weggereden en lacht hij vriendelijk en uitdagend naar de bijna tachtig jaar jongere zuster. Het tempo in de film ligt hoog en door de vrolijke muziek van Andy Baum straalt de film evenveel energie uit als de oudjes. De cinematografie is in ieder opzicht een staaltje van puur vakmanschap te noemen. Tenhaven en zijn crew brengen alles haarscherp en compositorisch uitgekiend in beeld en ook de kleuren spatten van het scherm. Het moment suprême wordt op schitterende wijze in super slow motion in beeld gebracht, waarbij de souplesse van het aftakelende lichaam doet denken een natuurfilm waarin een jong jachtluipaard op volle snelheid een gazelle opjaagt. Alleen al hierdoor is de film wat mij betreft minimaal een tweede viewing waard.

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s