Vragen over film

The Routledge Companion to Philosophy and Film

Paisley Livingston en Carl Plantinga red. (2008)

Op welke wijze kunnen films filosofische vragen stellen en beantwoorden, is film kunst, wat is stijl precies, wat is een documentaire, wat is pornografie, geweld in film en wat is het belang van censuur? Op deze en andere vragen tracht The Routledge companion to Philosophy and Film antwoord te geven. Ondanks het feit dat dit overzichtswerk inmiddels al twee jaar geleden voor het eerst gepubliceerd werd, geldt het nog steeds als een belangrijk standaardwerk voor geïnteresseerden in filmtheorie en zijn kernproblemen. Dit 684 pagina’s tellende boek biedt een uitgebreid en toegankelijk overzicht van de theoretische discussies over film in al zijn gedaantes en facetten.

Deze bloemlezing is onderverdeeld in vier segmenten: “issues and concepts”, “authors and trends”, “genres” en “Film as Philosophy” en bevat bijdragen van ’s werelds meest gerenommeerde academici van dit moment, zoals Noël Carroll, David Davies, Stephen Prince en Vivian Sobschack . Deze compagnon biedt filmstudenten en de geïnteresseerde leek de juiste houvast en, wellicht belangrijker, daagt het de lezer uit zelf zijn hersenen te laten kraken over film en zijn problematiek. Het brede spectrum van filmtheorie en geschiedenis wordt verduidelijkt aan de hand van onder andere concepten (acteerwerk, censuur, identificatie, genre), denkstromingen (formalisme, semiotiek, psychoanalyse, fenomenologie, cognitie) en theoretici (Rudolph Arnheim, Walter Benjamin, David Bordwell, Sergei Eisenstein).

Door de vele bijdragen kan het boek goed dienen als naslagwerk voor bijvoorbeeld filmanalyses en discussieachtergronden. Verder biedt het interessante ontdekkingen en ontwikkelingen. Een leuke wetenswaardigheid die bijvoorbeeld in het boek vermeld staat, is de wijze waarop de website van Chistpher Nolans MEMENTO zich tot de film verhoudt. Op de website, die ter promotie van de film is gemaakt, is meer achtergrondinformatie over de hoofdpersoon Leonard te vinden. De vragen die dit soort multimediale promotie oproept, is in hoeverre MEMENTO nog een film te noemen is. Hiernaast biedt Wittgensteins latere filosofische werk uitkomst in de discussie over de aard van film en de wijze waarop wij film recipiëren. Volgens deze theorie herkent de toeschouwer aspecten van het object herkent op dezelfde wijze zoals hij deze in de werkelijkheid herkent. Deze theorie staat haaks op bijvoorbeeld die theorieën die ervan uitgaan dat het kijken naar film vergeleken kan worden met een droomstoestand (Christian Metz) of dat film (slechts) een illusie is (Francis Sparshott). Overige bijzondere bijdragen in deze Routledge Companion zijn voornamelijk te vinden in het deel “Film as Philosophy”, waar het boek zijn titel het meest eer aan doet. Hierbij worden de oeuvres van de cineasten Terence Malick, Ingmar Bergman en Andrei Tarkovsky onder de loep genomen, evenals individuele films als THE FIVE OBSTRUCIONS, GATTACA en MEMENTO.

The Routledge companion to Philosophy and Film biedt door de breedte van de onderwerpen en de leesbaarheid van de diverse bijdragen een zeer praktisch overzicht van filmtheorie en zijn relatie tot de filosofie. Veel primaire literatuur van theoretici die aan het begin van de vorige eeuw geschreven is, is voor de leek vaak moeilijk te behappen. De academici die aan dit boek een bijdrage hebben geleverd hebben deze literatuur van context en duiding voorzien waardoor de bijdragen stuk voor stuk prettig zijn om te lezen.

ISBN: 978-0-415-77166-5

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Literatuur over film en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s