Filosofische mozaïekvertelling van alledaagse figuren

Diary of a Times Square Thief

(Klaas Bense, 2008)

In de uithoeken van E-bay vond Klaas Bense een eigenaardig dagboek vol knipsels, foto’s en prozaïsche teksten. Er worden verhalen verteld van een jonge schrijver die eind jaren tachtig naar New York verhuisde om daar zijn geluk te beproeven. Helaas mislukt zijn poging en  langzaam raakt hij aan lager wal. De laatste pagina’s van het dagboek zijn met een mes uit het boek gesneden. Bense raakte zo gefascineerd door het boek en de kleurrijke personages dat hij besloot de schrijver op te zoeken. Hij wilde weten wat er van hem geworden is en of hij spijt heeft van de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt. DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF is een wonderbaarlijke documentaire vol unieke en merkwaardige figuren met zeer bijzondere en ontroerende verhalen. Het is een uit het leven gegrepen film over het najagen van dromen, spijt, de vergankelijkheid der dingen en de waarde van menselijke relaties.

Bense begint zijn zoektocht met lege handen: het enige dat hij weet zijn de namen van de mensen in de verhalen en dat het dagboek is geschreven door ene John, die rond 1990 als bewaker in het Times Square Hotel werkte. In deze periode vierde criminaliteit hoogtij in deze New Yorkse buurt: sirenes loeiden constant, het hotel zat vol met drugsdealers, hoertjes en zwervers en lijkenzakken verlieten menigmaal gevuld het pand. In deze wereld moest de jonge John zich staande zien te houden; hij evenals zoveel andere gelukszoekers. Aangekomen in het Times Square Hotel komt Bense in contact met Johns oud-collega’s en met enkele huidige bewoners.

Zo ontmoeten wij onder andere Connie, een vrouw van middelbare leeftijd die filosofisch reflecteert op hare zware en moeilijke tijd als dakloze en als gast in het hotel. Richard die er als bewaker zowel mensen geboren heeft zien worden als zien sterven. Taxichauffeur en fotograaf Sammy vertelt met Italiaans-New Yorks accent over zijn foto’s en wat hij meemaakte, en Ducky over haar bestaan als working girl en de waarde van betrokken zijn op je medemens.

Dit klinkt misschien allemaal wat zwaar op de hand maar door het gebruik van bedwelmende nachtelijke shots en dagboekfragmenten in voice-over heeft de film ook een heel poëtisch aura. Door de anekdotes van de geïnterviewden en Benses beeldtaal krijgt film haar diepe contemplatieve, soms boeddhistische lading mee. Het Times Square Hotel fungeert als het middelpunt waar vele levens ooit op bepaalde wijze vervlochten raakten. John en de andere figuren uit het dagboek zijn nu in concentrische cirkels allemaal afgedreven van het gebouw dat eens het centrum van hun bestaan was. Benses uiteindelijke ontmoeting met John zorgt voor een treffend punt in het leven van beiden.

John memoreert onder andere over de mensen die hij heeft ontmoet en is geroerd door Benses interesse. Zijn dromen die hij eind jaren tachtig koesterde zijn inmiddels vervlogen maar hij heeft hier voor in de plaats wel gemoedsrust gekregen. “When you give up the dream of becoming a tv writer, or maybe going of to Hollywood, then you can have a nice life, a simple life. (…) I guess I’m my own worst enemy, I guess that’s my biggest vice.” De sociale dimensie van ons bestaan op aarde en de ontwikkeling van ieder mens wordt gaandeweg steeds meer benadrukt in de film en eindigt daarmee met een hoopvolle noot. Zoals John ook aansluitend de wijsheid uit zijn opgedane ervaringen verwoordt: “People were in my life and I was learning a bit about their story, being enriched by that and taking a little bit away from that. Maybe it was just a little piece of a small connection that, I know now, is what holds the entire universe together.”

De gehele documentaire is online te bekijken.

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s