De oplossing als probleem

Overdose: the next financial crisis

(Martin Borgs, 2010 47 min.)

Heb je het idee dat de economie al weer aan de betere hand is na de ellenlange periode van crisis? Schijn bedriegt, zo stellen de makers van de documentaire OVERDOSE: THE NEXT FINANCIAL CRISIS. Als de politiek namelijk op deze voet verder gaat, staat ons een waar doemscenario te wachten. Regisseur Martin Borgs maakte deze korte documentaire samen met Johan Norberg, die het boek FINANCIAL FIASCO schreef over de volgende crisis. OVERDOSE gaat over de oorsprong van de crisis en de dreigende triljardenschuld die op de rekening van toekomstige generaties gepresenteerd gaat worden.

Borgs waarschuwt de kijker voor de gevolgen van het huidige economische beleid. Wanneer de volgende bel uit elkaar spat, dan helpen de huidige maatregelen van financiële injecties niet meer want het is immers de oorzaak van de huidige crisis. Een goede economie kan nooit op geleend geld blijven draaien als een te grote staatschuld de oorzaak is. De overheden kunnen de banken wel blijven redden maar wie kan de overheden op zijn beurt helpen? Hiermee is niet alleen een economische maar ook een morele vraag gemoeid. Of zijn economie en moraliteit überhaupt wel los van elkaar te zien?

De economie is natuurlijk niet een machine waarvan de motor niet goed loopt, het is een menselijk systeem om de  collectieve welvaart of wellicht ons geluk te verhogen. Het is jammer dat de makers weinig aandacht schenken aan dit onderliggende probleem dat eerder filosofisch van aard is. De toenemende negatieve gevolgen van het kapitalistische systeem en ons ongebreidelde consumentisme liggen hieraan ten grondslag. Hoewel de film de complexe problemen rond de crisis verheldert voor de geïnteresseerde leek en in journalistiek opzicht een zeer goede film is, hapert de film ietwat door de nadruk op het financieel-technische aspect van de crisis. De film legt vooral nadruk op de autoriteit van de personen die zij hebben geïnterviewd, als tegenstemmen van de  optimistische geluiden die wij in de media horen. 

Helemaal aan het einde van de documentaire wordt er hint van een oplossing aangedragen door financieel expert David M. Walker. Een die verdacht veel lijkt op Obama’s lijfspreuk, namelijk: “We can do it, but we need to do it soon. Because the clock is ticking and it’s not working in our favor.” De kijker zal zichzelf daarop de voor hand liggende vraag stellen: “Yes we can? Ok, but how?” Hoe moet dit morele appel precies vorm krijgen? Het is jammer dat dit aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten. Ironisch genoeg zal dat op dit moment waarschijnlijk dezelfde verbeeldingskracht zijn die voor de huidige problemen hebben gezorgd. Het spreekt voor zich dat de makers een prangende kwestie aankaarten, alleen blijven wij zonder concrete antwoorden of suggesties achter. In plaats van het drama in beeld te brengen is het waarschijnlijk verstandiger om een aantal frisse ideeën te belichten. Wellicht een onderwerp voor een volgende documentaire?

Over yourisepp

Filmrecensies, filmtheorie en meer...
Dit bericht werd geplaatst in Filmrecensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s